Kuulumisia Italian maalta: Napoli ja Pompeii

Näin sadepäivän kunniaksi on hyvä taas vähän kertoa, että miten elämä täällä Italian maalla sujuupi. Qui, la via è molto bene..  Eli elämä sujuu erittäin hyvin täällä  :)) En oo vähään aikaa päivitellyt et mitäs mulle kuuluupi.. Edelleen koulun suhteen oon ottanut varsin rauhallisesti.. mut italiaa oon pyrkinyt jokapäivä edes vähän opettelee. Viime postauksen jälkeen oon vieraillut lähikaupungissa Vicenzassa, saanut viettää Pasquettaa grillaillen,  käynyt Napolissa ja samalla reissulla luonnollisesti tuli vierailtua myös Pompeissa ja Ercolanossa. Tietenkin tullut vietettyä ihan perusarkea Padovassa, kavereitten kanssa hengaillen ja kursseilla käyden. :) 

Vicenza


Vierailin Vicenzassa lankalauantaina.. sää oli mitä mainioin ja oli ihana vaan rauhassa kuljeskella ja katella kaupungin menoa. Vicenza on paljon pienempi kuin Padova, mutta silti sielläkin oli pilvin pimein merkkiliikkeitä ja luxustuotteita. Matka kesti vain 20 min suuntaansa ja junalippu oli 4 euroa. Tähän voisinkin kertoa pienen vinkin, että muistakaa aina käydä leimaamassa junalippunne! Nimittäin, jos konduktööri törmää teihin junassa ja ette ole leimanneet asemalla lippuanne, voitte saada jopa 30 euron sakot.. mulle on kerennyt jo muutaman otteeseen käydä näin, et kiireen takia tms. on unohtunut ja sitten oon saanut kuulla kyllä kunniani. Yleensä konduktöörit ovat olleet kyllä mukavia ja ymmärtäneet että oon muualta enkä välttis tiedä tätä, mutta pääsiäismaanantaina kun matkasin kaverini luo grillaamaan, meinasin saada juuri sen 30 euron sakot. heh he. 

Mutta tosiaan, Vicenza oli oikein mukava kaupunki..paljon historiallisesti merkittäviä rakennuksia (useita Unescon perintökohteita) ja nähtävyyksiä.  Ja on erityisesti kuuluisa Piazza dei Signorilla sijaitsevasta   Basilica Palladinasta, jonka on suunnitellut kuuluisa Andrea Palladio, 1500-luvun kuuluisa arkkitehti. Kyseinen arkkitehti on suunnitellut useita merkittäviä rakennuksia Vicenzassa. Vicenzassa oli myös meneillään il mercato francese, eli ranskalainen marketti Piazza dei Signorilla, joten oli mukava vaan kuljeskella ja katella.  (pienistä teknisistä ongelmista johtuen, kuvia Vicenzasta tulee myöhemmin...) 

Napolin reissu


Viime viikonloppuna, lähdimme perjantaina erään amerikkalaisen ystäväni kanssa tutustumaan Napoliin sekä tietenkin Bucked listallani olevaan Pompeiin ja Ercolanoon. Parempaa matkaseuraa ei sinäänsä olisi pystynyt toivomaan, sillä ystäväni opiskelee Skontlannissa taidehistoriaa, joten mulla oli sitten oma opas koko matkan.. Lähdimme perjantaina junalla kahdeksan aikoja Napoliin ja saavuimmekin jo puolelta päivältä Napolin juna-asemalle. Välillä ihan hirvitti istua junassa kun näki että juna meni 299 km/h. Mutta aivan mielettömät maisemat oli matkan varrella! Katselin koko ajan vain lumoutuneena.. niin kaunista. Tosin vuorien takia oli myös luonnollisesti matkalla paljon tunneleita.

No kun pääsimme Napoliin, otimme taksin juna-asemalta, koska emme oikein olleet varmoja, missä hostelimme huone sijaitsee. Taksikuskikaan ei tiennyt, vaan joutui kyselemään ihmisiltä Napolin pienillä kujilla ajellessa. Taksikyyti Napolissa oli kyllä aikamoinen kokemus.. liikenne oli aivan hullua. Tästä syystä päätimmekin, että kävellen on ehkä parempi matkata tulevaisuudessa. Kun löysimme hostelillemme, paljastuiki että huoneemme sijaitsikin vanhassa nunnaluostarissa, erään kirkon vieressä espanjalaisessa korttelissa. Kyseinen paikka ei ollut varsinaisesti hostelli, vaan erään taitelijapariskunnan jättimäinen koti, jossa he olivat tehneet muutaman huoneen vuokrattavaksi, jotta heillä olisi enemmän varaa toteuttaa taideprojektejaan. Pääsimme näkemään ja kokeilemaan heidän nykytaidetaaan. Eli varsin mielenkiintoinen majoittautuminen. Kaverini oli todella pahoillaan majoituksestamme, sillä hän oli kyseisen paikan varannut, mutta minua ei kyllä haitannut. Huone oli siisti ja olipa ainakin varsinainen kokemus :D 

No majoittautumisen jälkeen lähdimme tutustumaan Napoliin ja sen nähtävyyksiin. Ennen sitä nautimme kuitenkin vähän pizzaa ja viiniä.. Oli muuten ehkä parhain pizza koko reissulla (söin 4 eri pizzaa reissun aikana, joten pizzan himoni on tyydytetty joksikin aikaa).  Kävimme kansallisessa arkeologisessa museossa (il museo di Archeologico Nazionale di Napoli),  johon on kerätty kaikki tärkeimmät arkeologiset esineet, patsaat yms. mm. Pompeista ja Ercolanosta. Koimme, että on hyvä käydä ekaksi tutustumassa museoon ennen lauantain ekskursiota Pompeiin. Olihan sitä museossa vaikka minkämoista nähtävää, mutta ehkä päälimmäiseksi jäi Gabinetto Segreto (Secret room), jossa pidettiin museossa kaikkea eroottista taidetta, kuten patsaita ja seinämaalauksia Pompeista ja Ercolanosta. Siihen aikaan kun Pompei löydettiin, tälläiset erottiset asiat oli niin kiellettyjä, että katolilaisen kirkon käskystä, museoon rakennettiin erillinen, lukittu huone, näitä teoksia varten.. johon kellä tahansa ei ollut pääsyä, sillä koettiin että kyseiset teokset voisivat vahingoittaa  rahvaita. Edelleenkin huoneeseen on jättimäinen lukollinen ikivanha portti, mutta tätä nykyään se on kaikille avoinna. Arkeologisen museon jälkeen tutustuimme mm. Napolin duomoon sekä "vanhaan" ja uuteen linnaan. Valitettavasti uusi palatsi oli osittain remontissa, joten esimerkiksi kuuluisaa ulkosivua emme päässeet todistamaan.. 




Lauantaina sitten pääsin toteuttamaan varsinaisesti omaa Bucket listaani, sillä olimme päättäneet pyhittää kokopäivän Pompeille ja hyvä niin! Pompeissa oleminen oli varsinaisesti ehkä parasta koko reissussa. Ilma oli erittäin hyvä (+23) ja iltapäivää kohden oli enemmän aurinkoakin. Suosittelen, jos joskus meinaatte käydä Pompeissa, kannattaa laittaa lenkkarit jalkaan, sillä käveltyä tulee paljon sekä porrasaskelmat ovat varsin korkeita (esim. kun menette taloihin). Lisäksi kannattaa ottaa omat eväät, sillä ruokapaikkoja ei ole juurikaan ja jos on, ne on ylihinnoiteltuja, kauheita turistirysiä. Vessoja oli varsin hyvin, vaikka kaverini oli lukenut että niitä olisi vain kaksi varsinaisessa Pompeissa. Pompeissa parasta oli varmaan House of mystery ja kaikki niiden seikkojen kokeminen, mitä on aikanaan lukenut kirjoista sekä katsonut dokumenteista. Mieleen painuvinta oli nähdä ne asiat livenä, mitkä on aikanaan nähnyt 5.luokalla historian kirjasta. Esimerkiksi ihmisten ja koirien ruumiit, jotka ovat jähmettyneet siihen asentoon, missä he olivat kun laava osui heihin. Otin varmaan 100 kuvaa, mutta tässä teille todistusaineistoksi muutamia. 








Yksi kuuluisimmista teoksista Pompeissa. Tästä tulee sanonta beware the dog. 


House of Mystery



Unikkoja oli jokapuolella :) 




Pompein jälkeen vierailimme Napolin kuuluisammassa pizzeriassa (ehkä myös koko maailman), eli Da Michelessä, joka on ollut avoinna jo vuodesta 1870. Kyseinen pizzeria on kuuluisa siitä, että he tarjoavat vain kahdenlaista pizzaa, eli marinarea (vain tomattikastiketta + taikinta) sekä margheritaa (mozzarellaa ja tomattikastiketta). Lisäksi kyseisessä ravintolassa on tarjolla vain neljää eri ruokajuomaa. Pizza ja juoma oli todella edullisia (yhteensä noin 6 euroa). Pizzeriassa oli turistien lisäksi paljon paikallisia. Onneksi kaverini oli lukenut, että seitsemän jälkeen ei kannata kyseiseen pizzeriaan edes yrittää, sillä se on niin suosittu. Tämän sain itse kokea, sillä lähdimme kyseisestä ravintolasta noin seitsemän aikoja ja jono pizzeriaan oli useamman metrin mittainen. Kyseisen pizzerian seinät olivat täynnä kuvia kuuluisuuksista, jotka ovat käyneet kyseisessä paikassa.. ja jos ootte joskus katsoneet Eat Prey Love- nimisen elokuvan, Julia Roberts käy juuri kyseisessä ravintolassa nauttimassa pizzaa ;)


Viimeisenä päivänä tutustuimme sitten Ercolanoon (Herculaneum), eli pieneen kylään, jonka asukkaille kävi paljon paremmin kuin Pompein asukkaille Vesuvion purkautuessa vuonna 79. Jos sun täytyy valita aikataulu syistä, että kummassa kylässä käyt, Pompeissa vai Ercolanossa, suosittelen ehdottomasti Pompeita, sillä Ercolanoon oli vaikeampi löytää ja siellä ei ollut samassa määrin niin paljon nähtävää kuin Pompeissa. Vaikka Ercolano onkin säilynyt paremmin kuin Pompei, johtuen siitä että laava oli muuttunut jo mudaksi, kun se saavutti Ercolanon, kylä oli paljon köyhempi kuin Pompei, joten rakennukset eivät ole niin näyttäviä kuin Pompeissa. Lisäksi Ercolanosta on viety niin paljon seinämaalauksia tms. arkeologiseen museoon turvaan, joten oikeastaan miten se erottautui pompeista oli se, että siellä edelleen oli esimerkiksi yläkertoja taloissa, eräässä talossa oli sen aikainen sänky.. ja kokonaisia valtavia uuneja oli vielä pystyssä. Tosin aikaa ei Ercolanon kiertämiseen paljoa mennyt, joten jos vaan aikaa riittää Pompein jälkeen, suosittelen käymään. :) Ercolano oli sinäänsä hauska, että se sijaistee aivan keskellä uutta Ercolanon kylää. Sinäänsä oli mukavaa yrittää löytää tiensä kaivauksille, sillä pääsi oikeesti näkemään eteläitalialaisten tapaa elää. 



Ercolanoo ja kivat maisemat junaa odotellessa :)

Ercolano

No mitä jäi Napolista käteen ja mitä Napolista pidin? Täytyy todeta, että Napoli ei varsinaisesti kaupunkina ollut erityisen ihana, sillä siellä oli todella sotkuista ja grafiitteja aivan jokapaikassa. Parhainta Napolissa oli tietenkin pizza ja meri. Ehdottomasti voisin käydä Napolissa uudestaan, mutta ehkä ennemmin vaikka Caprilla lomaillessa. Napoli ja Etelä-Italia oli täynnä italialaisia stereotypioita. Vaatteita roikkui ikkunoista, pieniä kujia.. Liikenne oli hullua. Vanhoja italialaisia pappoja. Gigoloita jne. 

Vaikka Pohjois-Italiassakin kuulen vaikka minkälaisia kommentteja tms. ulkonäöstäni, Napolissa se alkoi jo mennä yli. Ihmiset pysäyttivät autojansa, tööttäilivät.. nii naisilta kuin miehiltä sain kuulla olevani kuuma, kuuma, kuuma.. belissima (todella kaunis), bella jne. Aloimme jo vitsailla kaverini kanssa, että minun pitäisi alkaa jo kirjaamaan ylös, että kuinka monta kertaa joku sanoo tai elehtii jotai. Mutta tää kyllä seikka alkoi jo tosi nopsaa ärsyttämään.. ja jossai välissä olin jo valmis haistattelemaan ihmisille tai sanomaan että pitäkää turpanne kiinni. Mut siinä vaiheessa totesin kaverilleni, että ite taidan siinä vaiheessa aiheuttaa enemmän vain harmia, joten ehkä onkin parempi että pidän ite turpani kiinni. :D 






























Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Torinon reissu

Sei la mia città

La vita è molto bene.