Padovalaisesta pääsiäisestä sekä laurearsin juhlinnoista

Hellurei !



Tässä kipeenä olen, joten pitkä perjantai on nimensä mukaisesti ollut kyllä varsin pitkä, kun yhdessä huoneessa tullut vaan jumitettua, joten nyt kun vointi on taas vähän parempi, aattelin kertoa teille vähän Padovalaisesta pääsiäisestä näin pääsiäisen kunniaksi sekä laurearsista (valmistumisesta Padovan yliopistosta), joita on myöskin hyvin paljon näin keväällä. 

Elikkä tosiaan, pääsiäinen on näkynyt täälläkin kaupoissa sekä leipomoissa jo varsin pitkään. Erityisesti lähisupermarketissani, Auschanissa (ranskalainen jättisupermarketti), on pyhitetty kokonainen osasto pääsiäiselle (ja erityisesti siihen liittyville herkuille). Joka kerta on kyllä tullut kuolattua ja ostettuakin aina välillä 1 euron maksavia, ihan superhyviä italialaisia suklaamunia! Oon vähän jopa addiktoitunut niihin... tänään aamusella vedin taas loppuun yhden pussin.. mut hei, eikös sitä sairaana saa vähän herkutella, non è vero? 

Anyways, suklaamunia on kyseisellä osastolla vaikka minkämoista.. on käsintehtyjä ja käsinkoristeltuja suklaamunia, suuryritysten kuten esimerkiksi Kinderin suklaamunia..Erityisesti täällä näyttäisi olevan perinteenä ostaa jättisuklaamunia. Näitäkin jättisuklaamunia on suunnattu hyvin eri ikäisille italialaisille, sillä lapsille on suunnattu sellaisia suklaamunia, johon kuuluu lelu/leluja (mm. Frozen ja Minion jättisuklaamunia) kun vastaavasti aikuisille on mm. Lindtin suklaamunia. 

Kuitenkin suklaan lisäksi perinteisenä pääsiäisherkkuna toimii Colomba, eli ankan muotoinen kuivakakku. Perinteinen Colomba pitää sisällään kuivattua appelsiinia ja päällä on eräänlaista helmisokeria, mantelia ja sokerikuorrutusta. Kuitenkin Colombaakin on hyvin monenlaisia, itse olen nähnyt mm. sellaisia, jossa on suklaa rouhetta sisällä. Päätin että haluan itsekki kokeilla kyseistä perinteistä kakkua ja hetken mielijohteesta semmosen ostinkin, sillä 400 g kakku, maksoi 2,95 euroa. Tosin kyseinen kakku oli paljon pienempi, mitä yleensä kyseiset kakkut ovat, sillä kyseistä kakkua ilmeisesti on tarkoitus nauttia perheen kesken, isolla porukalla. Heh, en malttanut odottaa sunnuntaihin, joten päätin jo maista myös kyseistä kakkua.. kakulle kävi kuitenkin hieman paremmin kuin suklaamunille, sitä sitä kykenin jättämään vielä sunnuntaille. :)

Miun pääsiäiskakku. Tosin tällä hetkellä ankalta puuttuu piä. 



Kyseisestä linkistä voit vähän lukea englanniksi kyseisestä leivoksesta sekä nähdä, miltä se näyttää.  https://en.wikipedia.org/wiki/Colomba_di_Pasqua


Suurimpana yllätyksenä minulle tuli italialaisesta pääsiäisestä se, että kaupat ovat auki (niin vaate- kuin ruokakaupat) pitkänä perjantaina sekä pääsiäismaanantaina. Ainoastaan Pasquana, eli virallisena pääsiäispäivänä,  kaikki ovat kiinni.  Pasquettana eli pääsiäismaanantaina ruokakaupat ovat ainakin auki, vaatekaupoista en tiedä. Pääsiäismaanantaita vietetään täällä hyvin samoin tavoin kuin Suomessa vappua; grillataan ja istutaan piknikillä. Maanantaiksi onkin luvattu onneksi hyvää keliä, joten itsekki suuntaan toivon mukaan jonnekkin nauttimaan piknikistä. :) 

No sitten yliopistosta valmistumisesta. Täällä on tapana juhlia yliopistosta valmistumista.. ja kunnolla! Tätä perinnettä pitäisi ehdottomasti tuoda myös Suomeen. Yleensä omaa valmistumista juhlitaan kokonainen viikko, mutta varsinaisena pääpäivänä, miehet pukeutuvat pukuun ja naiset mekkoon ja tällöin he saavat myös päähänsä oliivipuunlehdistä (ehkä, en oo aivan varma?)  tehdyn seppeleen. Tämän jälkeen vasta varsinaiset koetukset alkavat. Padovassa kulkiessa erityisesti näin keväällä, et voi olla näkemättä näitä valmistumisjuhlallisuuksia. Mitä enemmän niitä on tullut seurattua, sitä enemmän voisin verrata niitä suomalaisiin polttareihin, sillä valmistujalle annetaan hyvin samankaltaisia tehtäviä, joista hänen tulee suoritua. Esimerkiksi viime tiistaina, kun olin nauttimassa kahvia, eräs valmistuva pyysi ihmisiä tanssimaan hänen kanssaan valssia. 

Kuten usein suomalaisissa polttareissa, niin myös valmistunut puetaan johonkin asuun, jossa hänen tulee suorittaa kyseisiä tehtäviä. Kuitenkin valmistumisen ehkä tärkein ohjelmanumero on juoda alkoholia samanaikaisesti kun hänen tulee lukea ääneen hänestä tehtyä valtavaa plagaattia, johon ystävät ja sukulaiset ovat koonneet kaikki hänen noloimmat hetkensä. Keskellä plagaattia korostaa aina valmistuvasta tehty pilapiiros. Eräs italialainen tuttavani kertoi omasta päivästään sen, että se kyseisen tehtävän suorittaminen on todella hankalaa, sillä pitää juoda aina kun käsketään, vaikka kesken lauseen, mutta pitää kyetä jatkamaan juuri samasta kohtaan ku aiemmin. Tämä on hankalaa, sillä teksti on tehty tahallaan hyvin pieneksi. Hän tosin oli pärjännyt hyvin omassa suorituksessaan (97/100 pistettä). 

Kyseisestä plagaatista opin, että italian cacca on sama kuin suomalainen kakka. :D 


Valmistuvien päälle heitetään myös kyseisen plagaatin edustalla tomaatteja, saippuavettä ja vaikka mitä. Kyseiset plagaatit on useimmiten sijoitettuna lähelle Portelloa, useiden yliopiston laitosten läheisyyteen, joen rantaan. Näin useat ihmiset pystyvät seuraamaan valmistuvien kommelluksia. Valmistumiskäytäntöihin kuuluu myös suurena osana eräs laulu (Dottore, dottore, dottore del buco del cu, vaffancù, vaffancù)  sekä eräänlainen kunniakäytävä, jonka läpi valmistuvan tulee juosta (kännissä). Juostessaan käytävän läpi, ystävät ja sukulaiset läpsivät minkä kerkeävät tuodakseen onnea tulevaan. En tiedä tarkalleen, mitä kyseisessä laulussa lauletaan muutakuin että sanat eivät ole hirveän nättejä (vaffancu=fuck you). 

Löysin youtubesta hyvän videon, jossa esitellään Veronan lisäksi Padovaa (heti Veronan jälkeen). Kyseisessä videossa näkyy myös vähän jonkin tyypin valmistumisjuhlintaa. Suosittelen katsomaan, jos yhtää kiinnostaa minkälaista täällä on elellä. :) 



Lisäksi valmistumisjuhlinnoista voit lukea mm. täältä: http://www.thesaint-online.com/2013/04/bondage-booze-and-embarrassment-graduation-in-padua/

Ja googleen kun kirjoittaa Padova laurearsi, löytyy paljon kuvia kyseisestä aiheesta. :) 





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Torinon reissu

Sei la mia città

La vita è molto bene.