Torinon reissu


Hyvähän sitä näin keväällä päivitellä syysloma kuulumisia Italiasta, mutta on vaan ollut niin hektistä ja itselle kirjoittaminen vaatii tietynlaisen mielentilan. Joten tässä nyt sitten kirjoitan taas tajuntani virtaa auki ja muistelen viime syksyn syyslomaa Torinossa ja Piemontessa.


Olin kuullut Torinosta paljon hyvää sekä myös sellaista tuttaviltani,  ettei se olisi  niin kummoinen paikka. Noh, ennen reissuani googlettelin tietoa Torinosta ja esimerkiksi paikallisista herkuista sekä paikoista, missä kannattaa käydä ja huomasinkin, että Torinosta ei löydy samalla tavalla tietoa kuin useista muista Italian kaupungeista, sillä se ei ole niin turistikaupunki kuin vertaa esim. Firenzeen, Roomaan, Milanoon tai vaikkapa Venetsiaan.

Torinohan on suuri teollisuuskaupunki Alppien juurella. Torino tunnetaan Italiassa,  erityisesti Fiat-autotehtaastaan sekä erilaisesta kaavoituksestaan ja on saanutkin lempinimekseen pikku-Pariisin, sillä barokkityyli näkyy kaupungin rakennuksissa vahvasti, aivan kuten Pariisissa. Usein puhutaankin, että Torino on maailman barokkipääkaupunki. Tämä johtuu siitä, että ranskalainen Savojin- perhe hallitsi Torinoa ja Piemonten aluetta 1200-luvulta siihen asti, kun Italia yhdistyi. Saatat miettiä hetken, mistä toi Savojin nimi on myöskin tuttu.. No tietenkin Savojin-kekseistä, joita tarvitaan esimerkiksi tiramisun valmistukseen. Tiramisu onkin alkujaan piemontelainen jälkiruoka. Torino ja Piemonte on myös tunnettuja suklaastaan ja esimerkiksi kaikille tutun Nutella-levitteen alkuperä on myös täältä. Torinossa onkin paljon pieniä suklaatehtaita ja useat kahvilat tekevät tarjolle omia suklaitaan. Torino on myös kuuluisa Bicherin-juomastaan. Bicherin on juoma, jossa yhdistyy aito kaakao ja kahvi. Päälle tulee aitoa kermaa.  Reissuun Torinossa kuuluu ehdottomasti yhden Bicherinin maistaminen, mutta muistathan että juoma on sen verran tuhtia, että kylkeen suosittelen tilamaan myös vettä. Lisäksi näitä nyt ei ehkä kannata joka aterialla juoda, sillä kaloreitahan tästä juomasta löytyy. ;)

Torino on myös entinen mahtikaupunki Italian ja maailman mittakaavalla, sillä se oli heti Italian yhdistymisen jälkeen ensimmäinen pääkaupunki, sillä nykyisen Italian ensimmäinen kuningas, Vittorio Emannuelle kuului Savojin sukuun. Huom! Jos olet käynyt missä tahansa italialaisessa kaupungissa, olet varmasti törmännyt kyseiseen nimeen, sillä hänen mukaansa on nimetty useita teitä, piazzoja ja patsaita.


Majoituksesta sen verran, että huomaa ettei Torino ole samalla tavalla suosittu turistikohde kuin esimerkiksi Rooma, sillä siellä ei ole montaa hostellia ja AirBnb:n hinnat olivat todella edullisia verrattuna moneen muun Italian kaupunkien hintoihin.  Löysinkin AirBnb:stä aivan ihastuttavan ullakkohuoneiston, joka oli pieni ja groteskinen. Yksi yö maksoi 23 euroa kyseisessä asunnossa, eli oli todella edullista! Asunnossa oli oma pieni keittiö ja jääkaappi, mikä tuo edullisuutta myös ruokakustannuksiin. Asunto oli myös varsin lähellä Porta Susan asemaa. Kauan myös asunnolta ei kävellyt varsinaiseen keskustaan.

Ensimmäisen päivän kuljeskelin ympäri Torinoa ja yritin tutustua asuntoni lähialueeseen. Kävin shoppailemassa ja tein kämpillä ruokaa. Suunnittelin paikanpäällä vasta, mitä eri paikkoja haluaisin käydä katsomassa. Minulla oli myös ajatuksena että käyn pienissä lähialueen kaupungeissa myös vierailemassa, mutta minulla tuli käytyä sitten vain Albassa, joka kylläkin oli vierailun arvoinen paikka!

Albahan on kuuluisa erityisesti Barolo-viinistään, mutta Albaa pidetään myös yhtenä maailman "tryffelipääkaupunkina". Sattumalta olin Italiassa juuri niin että oli tryffeliaika, joten luonnollisesti Albassa maistoin kuuluisaa Barolo-viiniä sekä söin tryffeleitä pastan kera. Toimi! Alba oli viihtyisä, rauhallinen ja pieni kaupunki. Johtuen ehkä että menin arkipäivänä käymään kyseisessä kaupungissa, kaupungissa oli todella rauhallista. Albaan oli helppo päästä junalla Torinosta. Lippu yhteen suuntaan taisi olla noin 5 euroa. Albahan on kuuluisa meille suomalaisille siitä, että huippukokki Jyrki Sukula asustelee pikkukylässä Alban lähettyvillä ja on puhunut hyvin kauniisti alueesta ja Alban kaupungista.

Torinossa ehkä parasta oli se, että monet asiat muistuttivat Padovasta, sillä niin Torinossa kuin myös Padovassa on pitkiä, holvikaarikatuja. Lisäksi ihmiset ovat todella ystävällisiä. Oli myös jotenkin itselle aivan mahtavaa huomata, että pystyin puhumaan täysin 5 päivää vaan pelkkää italiaa ja myöskin niin hyvin, että kaupassa myyjät jäivät puhumaan niitä näitä. :)

Täytyy sanoa, että Torino ei viennyt sydäntäni heti ensi näkemällä. Oli jotenkin nii kylmää ja usvaista, paikat oli tuntemattomia, mutta reissun loppupuolella huomasin että Torino voisi hyvin olla paikka minne voisin mennä asustelemaan Italiassa, sillä ihmiset ovat todella ystävällisiä, siellä on siistiä ja on kompaktin kokoinen kaupunki.
Alba

Kuitenkin  olen päättänyt että joskus haluaisin palata niin, että minulla olisi auto käytettävissä Piemonten alueella, sillä Piemonten alueen pikkukaupunkeihin ja maatalouteen (viininviljely yms.) haluaisin tutustua paremmin.

Tekstin loppuun top 5 syytä käydä Torinossa sekä top 5 paikkaa, jossa käydä vierailun aikana.

Syyt vierailla Torinossa

1. Ruoka

Kaikki italialaiset ylistävät piemontelaisia viiniä ja ruokia. Torinossa osataan tehdä erityisesti loistavia liharuokia sekä erilaisia jälkiruokia.

2. Historia

Jos olet yhtään historiafanaatikko kuin minä, Torinosta löytyy paljon näkemistä. Torino on kuitenkin kuuluisa erityisesti maailman arvostetuimmasta egyptin historiaan keskittyvästä museostaan eli Museo Egiziosta. Torinostahan löytyy myös kuuluisa käärinliina, jossa uskotaan olevan Jeesuksen kasvot. Kyseinen käärinliina on harvoin esillä, mutta se sijaitsee Torinon tuomiokirkossa. Torinosta löytyy myös automuseo, sillä Torino on ensimmäinen kaupunki Italiassa, joka aloitti auton tuottamisen tehtaissa. Lisäksi Torino on Italiassa kuuluisa myös elokuvakaupunkina ja tästä syystä useat opiskelijat tulevat opiskelemaan elokuvaohjaajaksi yms. juuri Torinoon. Torinossa sijaitseekin elokuvamuseo, joka onkin kuuluisa siitä, että se on maailman korkein museo, sillä museo sijaitsee Molle Antonellianassa, joka on yksi korkeimmista rakennuksista, ellei sitten korkein rakennus Torinossa. Molle Antonelliana hallitseekin vahvasti Torinon katukuvaa.

3. Mukavat ihmiset 

Mole Antonelliana
Torinossa ollaan aidosti ystävällisiä, myös turisteille.

4. Helppo "välietaappi" Piemonten alueella

Torinosta on helppo matkustaa muualle, sillä junalla pääsee hyvin lähistöllä sijaitseviin pienempiin kaupunkeihin. Torino on myös lähellä Alppeja ja Ranskan rajaa, joten jos luonto kiinnostaa, tai laskettelu, Torino on hyvä kaupunkikohde myös tästä syystä.

5. Edullinen kaupunki, verrattuna useampaan muuhun kaupunkiin. 

Torinossa ruokailu tai yöpyminen on selkeästi edullisempaa, kuin muissa Italian suurimmissa kaupungeissa. Torino on myös turvallisen oloinen kaupunki, toki tiettyjä alueita, kuten missä tahansa suurkaupungissa, kannattaa vältellä.

Paikat, joissa kannattaa ehdottomasti käydä Torinossa

1. Monte Capuccini

Olet varmasti nähnyt ihastuttavia kuvia yli Torinon ja Torinon takaa näkyy Alppien jylhät huiput. Nämä kuvat pysty ottamaa Monte Capuccinilta, tietenkin jos omistat laadukkaan kameran. Oli sulla sitten hyvää kameraa tai ei, näitä maisemia kuitenkin voit ihastella täällä.


2. Superga


Supergan-kappeli. Savojin suvun haudat löytyvät myös täältä. 
Superga-vuorelle päästääksesi myös ihastelemaan näkymiä ja ihastelemaan todella kaunista kappelia, suosittelen joko vuokraamaan auton tai matkata kuuluisalle Supergan-ratikkaasemalle, josta vanha, puinen ratikka vie sinut vuoren rinnettä pitkin Superga-vuorelle. Maisemat ovat ihmeelliset! Myös itse matka on kokemisen arvoinen.


3. Piazza Carlo 

Oli herttainen pieni piazza lähellä Via Romaa. Piazzan luota löydät useammat, kuuluisimmat vanhat kahvilat. Piazza Carlon läheisyydestä löytyy myös luksusvaateliikkeitä.


4. Piazza Castello ja sen lähikadut 

Piazza Castello voisi luokitella olevan Torinon ns. "pääpiazza". Piazzalta lähtevät pääostoskadut ja piazza ei ole kaukana Mole Antonelliastakaan, mikä usein on turisteille se pääkohde Torinossa. Piazza Castellossa sijaitsee myös kuninkaallisten vanha palatsi, Palazzo Madoma sekä Torinon tuomiokirkko.

5. Mole Antonelliana

Mole Antonellianassa voit käydä tutustumassa elokuvahistoriaan, mutta suurin vierailukohde on päästä käymään ylimmässä kerroksessa ihastelemassa näkymiä. Ehdottomasti suosittu turistikohde. Mole Antonellianan lähimaasto on hyvin viihtyisää, ainakin omasta näkökulmasta katsottuna, sillä sen lähellä sijaitsee Torinon yliopisto, joten lähettyvillä on pieniä kuppiloita ja kahviloita.


Loppuun kuvia Torinosta:






















Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sei la mia città

La vita è molto bene.