Italian opiskelustani

Ajattelin, että voisin jakaa teille vinkkejä siitä, miten minä opiskelen itse italiaa ja nämä vinkit käyvät kaikkien kielten oppimiseen. 

Ensinnäkin, tärkeintä on ehkä se, että kielen oppimisen ei pidä olla sidottua tiettyyn aikaan tai tiettyyn hetkeen, vaan se tulisi olla osana omaa arkielämää. Itse käytän italiaa päivittäin jollain asteella, esimerkiksi kuuntelemalla italialaista musiikkia, italialaisten radiojen välityksellä tai spotifyn kautta.  Katson italiaksi uutisia RAI:n sivulta.  Seuraan Youtubessa ja instagrammissa erilaisia vlogeja italiaksi. Teknologia on tehnyt kielen oppimisen helpommaksi. 

Hyödynnän siis myös sosiaalista mediaa kielen opiskelussa. Seuraan erilaisia italian kielen-fanisivuja tms. , joissa jokapäivä julkaistaan erilaisia sanontoja tai sanastoja. Samalla, kun siis selaan Facebookkia, opin aina jotain italiaksi. Tänään opin esimerkiksi uuden version kutsua jotakuta huoraksi (mignotte).  Vaikka itse kyllä aluksi päättelin, että se voisi tarkoittaa söpöä sillä ranskaksi söpö on mignon. Sainkin itse hyvät naurut tästä. Toki vaikka sana mignotte muistuttaakin ranskan sanaa mignon, on kyseisessä sanassa sana yö eli notte. Ehkä tämä sana viittaa siihen mihin vuorokaudenaikaan nämä söpöliinit yleensä työskentelee. 

 Kuten Suomessakin, niin myös Italiassa on erilaisia huumorisivustoja, jotka julkaisevat memejä italiaksi ja erityisesti näitä tykkään lueskella, sillä niissä on yleensä hyvin puhekielisiä ilmaisuja ja erityisesti niitä sanoja, joita nuoret käyttävät. Harjoitan kielitaitoani myös lukemalla italiankielisten tuttavien päivityksiä ja kuten monet teistä tekee varmasti muiden kielien kanssa, luen uutisartikkeleja ja aikakausiartikkelija netin välityksellä. Esimerkiksi Facebookissa seuraan Cosmopolitan.it, Repubblica (Italian Helsingin sanomat), Huffington Post Italia sekä Padovan paikallisuutisia. Samalla siis pysyn kartalla siitä, mitä Italiassa tapahtuu ja pidän kielitaitoani yllä. 

Monesti minulta kysytään, millä tasolla olen italian kielessä. Minun on aina hyvin vaikeaa vastata tähän, sillä ymmärrän tekstejä ja puhuttua kieltä hyvin, pystyn lukemaan jopa tieteiskirjallisuutta italiaksi (olen lukenut esimerkiksi kokonaisen kirjan neuropsykologiaa siitä, miten rakkaus vaikuttaa aivoissa). Olen oppinut puhumalla ja italialaisten ihmisten kanssa kommunikoilla puhekielisiä ilmaisuja, eleitä sekä käyttämään eri aikamuotoja, ainakin jollakin asteella (konditionaali, futuuri, imperfekti, pluskvamperfekti ja perfekti). Kuitenkaan en ole opiskellut näitä asioita kursseja käyden enkä oppikirjoja seuraamalla, vaikka välillä otankin italian kielen kirjan ja yritän päntätä kielioppia, sillä koen että se on suurin heikkouteni. 

Toivottavasti tästä blogitekstistä oli hyötyä jollekkin teistä. Harvoin teen itelleni aikaa varsinaisesti että ntyt opiskelen italiaa, vaan opiskelua tapahtuu pääasiallisesti esimerkiksi ennen nukkumaan menoa tai työmatkalla. 

PS. Tää saattaa kuulostaa hullulta, mutta puhumista harjoittelen monesti itsekseni. Toimii! Sillä jos tulee joku asia mieleen, mitä ei muista/tiedä, voi tarkistaa ja harjoitella uudestaan sanomista. 

Mitä sivuja/kanavia seuraan/käytän mm.: 
  • Worddive (maksullinen)
  • Learn with Lucrezia! Also in instagram @lucreziaoddone https://www.youtube.com/channel/UCnVc-IW8Q98qFmQcXla5FdQ 
  • Amo l'Italiano https://www.facebook.com/ItalianPage/?hc_ref=ARS_zlPPMIr9PtfD99vk0buNdQG35q_Dii1w78Jl9tJrQnhf84aFkT3VUk_I6Tui09Q&fref=nf


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Torinon reissu

Sei la mia città

Kuulumisia Italian maalta: Napoli ja Pompeii