Kootut vinkit ja kertomukset Roomasta

Kuten moni teistä tietääkin, vietin lähes kuukauden kesällä Italian niemimaalla. Suurimmaksi osakseni vietin aikaa Roomassa ja täytyy sanoa, että ikuinen kaupunki ( città eterna) vei kyllä sydämeni. Rooman lisäksi vierailin Sorrentossa, Caprilla, Positanossa, Amalfissa ja Ravellossa. Päätin, että teen erilliset postaukset Roomasta sekä Amalfin rannikosta.  Kesän jälkeen on tullut vierailtua myös Torinosta, josta tulee myöskin oma postauksensa.. mutta nyt vuorossa on siis.. Rooma.

Saapuminen Roomaan 

Rooman kaduilta löytyy aina söpöjä, vanhoja Fiateja. 
Lähdin vihreän, kirkkaan rinkkani kanssa matkalle 12.7 Norwegianin kyydittämänä. Lentoni lähti päivällä, noin klo 12 aikaan. Matka kentälle sujui rauhallisesti, kerrankin olin ajoissa lähtemässä ja minua ei yhtään jännittänyt tuleva matka. Muutamalle kaverille maalailinkin piruja, että kyllä sitten vähintään minut ryöstetään Roomassa, kun kaikki menee niin lungisti, enkä yhtää jännitä. Täytyy jo nyt paljastaa, että sama fiilis jatkui koko matkan. Minua ei kertaakaan jännittänyt eritysesti mikään tilanne, ei yksin meno kielikouluun tai mikään muukaan tilanne. Oloni tuntui tosi kotoisalta koko reissun.

Kun kone saapui Rooman Fiumicinoon, odotin rinkkani ruumasta ja lähdin matkaamaan kohti Roomaa.  Fiumicinon lentokentältä voit ottaa bussin tai junan Roomaan, mutta suosittelen ottamaan junan. Ennen reissua kannattaa tarkastella, että missäpäin Roomaa majoitut ja valita juna sen mukaan, sillä kallein ja nopein juna, Leonardo Express, (14 euroa) menee suoraan Terminille, ilman pysähdyksiä. Rooman lentokentältä menee myös paikalllisjuna, joka pysähtyy Rooman muillakin asemilla, kuten Trasteveressa, Tributinassa jne. Lähijunan lippu maksaa Roomaan lentokentältä 8 euroa, mutta lähijuna liikennöi harvemmin kuin Leonardo Express, joten jos haluat säästää ajassa, kannattaa harkita kumpi on sinulle parempi vaihtoehto. Jos esimerkiksi majoitut Trasteveressa, lähijuna voi olla parempi vaihtoehto, sillä Terminiltä menee noin tunti matkata Trasteveereen, joko metro-ratikka yhdistelmällä tai bussilla.

Kolme ensimmäistä yötä vietin hostellissa, päärautatieaseman Terminin lähellä.  Hostelli, jossa yövyin oli nimeltään Hostel Alessandro Palace & Bar.  Suosittelen lämpimästi hostellia, sillä vaikkakin hostellissa oli oma baari, oli se silti todella rauhallinen ja siisti paikka yöpyä. Kuitenkin, hostelli järjestää myös pubcrawleja yms. muita aktiviteetteja, joten kyseisessä hostellissa pystyy aika helposti tutustumaan myös muihin yksin matkustaviin. Itse en kuitenkaan osallistunut mihinkään aktiviteetteihin, joten en osaa niistä tarkalleen mitään sanoa.

Majoituin sekahuoneessa, jossa aluksi olin ainut tyttö. Majoituksen jakoi kanssani australialaisia, yksi itävaltalainen sekä eräs 70-vuotias, vanha herra Yhdysvalloista.  Lisäksi hostellissa oli ihana kattoterassi, jossa vietettiinkin porukalla aikaa iltaisin juomalla Peronia tai Morettia. 660 ml olutpullot maksoivat vain 4 euroa baarissa, joten olutkin oli halpaa, kun verrataan Suomen baari-hintoihin.
Evästauko Rooman kadulla. 

Seikkailin Roomassa pääosin nämä 3 päivää yhdessä Sebastianin kanssa. Sebastian majoittui samassa huoneessa kanssani ja on Itävallasta kotoisin. Sebastian oli tullut päivän aiemmin kuin minä hostelliin ja hän totesikin monta kertaa, että hänellä kävi tuuri, sillä osasin viedä häntä sellaisiin paikkoihin, mistä hän ei itse ollut tiennyt, lisäksi puhuin italiaa. Itsellänihän oli missio Rooman reissulle, että koska olen käynyt jo Roomassa kaksi kertaa aiemmin, jätän ns.  pääturistikohteet vierailematta ja ennen kaikkea nautin  Rooman atmosferestä ja vierailen sellaisissa paikoissa, missä en ollut aiemmin käynyt.

Hostelli ajan jälkeen siirryin ensimmäiseen Air Bnb:seen, jossa olin noin 10 päivää. Aloitin samalla viikon kestävän kielikurssin Scuola di Leonardo da Vincissa. Suosittelen lämpimästi kyseistä kielikoulua, jos joskus haaveilette opiskelevanne italiaa Italiassa. Kyseisellä koululla on myös kursseja Firenzessä ja Milanossa. Varmasti joskus palaan kyseiseen kouluun opiskelemaan kieltä lisääkin. Kielikurssin aikana tutkin Rooman eri asuinalueita, tein läksyt kotona ja nautin auringosta ja "perusarjesta". Valoitan tekstin loppupuolella paremmin eri Rooman alueita omasta näkökulmastani katsottuna ja tällöin, kerron tarkemmin arjestani San Saban alueella.

Ensimmäisen Air Bnb:n jälkeen siirryin toiseen Air Bnb:seen, eli Bed and Breakfastiin. Bed and Breakfast sijaitsi Trasteveren kaupunginosassa, jossa majoituin yhdessä kaverini kanssa, kun hän saapui Roomaan muutamaksi päiväksi lomailemaan. Suosittelen lämpimästi kyseistä Airbnb:tä. Kyseinen Bed and Breakfast oli todella siisti, hyvällä sijainnilla Trasteveren aseman lähettyvillä, edullinen, mutta ennen kaikkea kotoisa ja lämmin. Bed and Breakfastia piti nimittäin aivan ihana, iloinen italialainen mamma, jonka kanssa oli kiva rupatella niitä näitä. Mamma myös huolehti meistä hirveän hyvin ja järjesti meille aamupalaa, jopa viimeiselle aamulle, kun nousimme jo ennen kuin ns. virallinen aamupala-aika olisi alkanut. Aamupalapöydässä oli aina myös kunnolla kahvia. Minulle vaan viestiä, jos haluatte Mamman yhteystiedot!

Minä fiilistelemässä klubin tunnelmaa. 
Kaverille toimin tietenkin paikallisoppaana. Kävimme päänähtävyydet katselemassa ulkoa päin ja kuljeskelimme vain Rooman kaduilla. Iltaisin nautimme viiniä Trasteveeressa sekä eräänä iltana myös Montin alueella. Päädyimme lopulta erään tuttuni avustuksella ihmeellisimpään clubiin, jossa olen ikinä vieraillut. Klubi sijaitsi ihan Colosseumin takana, mutta en kuunaan osaisi mennä sinne itse. Klubi oli taivasalla ja oli kuin olisimme yhtäkkiä tulleet viidakkoon.  Työntekijöillä oli kasvomaalia naamassa "intiaani-fiboilla" ja ympärillä kuului vain sirkkojen siritys ja seksikäs klubimusiikki. Kuten kaverini myöhemmin kuvaili minulle klubin tunnelmaa, hän kuvaili niitä näillä sanoin: "hyvällä tavalla eroottinen". Klubilla ei ollut minkäänlaista sisäänpääsymaksua, mutta tokihan juomien hinnoissa paikan "cooleus" näky. Aperol Spritz maksoi 10 euroa.  Kyseisellä klubilla käyminen oli kyllä yksi kohokohdistani kyseisellä reissulla, koska en ole koskaan kokenut mitään vastaavaa.

Kaverini kanssa kävimme myös nauttimassa päivän rannalla läheisessä Marinella-kaupungissa. Roomahan on suhteellisen lähellä merta, mutta lähin rantakohde, eli Lido di Ostiense on kuulemma varsin likainen rantakohde, joten halusimme mennä vähän kauemmaksi. Googlettelimme kohteita Rooman lähellä ja päädyimme Marinellaan. Suosittelen kyllä lämpimästi! Kaunista ja siisti ranta.. ja ihanan kirkasta vettä!


Rooman alueet

Käsittelen Rooman alueita siitä näkökulmasta, miten ne näkyivät omalla reissullani. Annan lisäksi käytännön vinkkejä hyvistä ruokapaikoista yms. kyseiselle alueille.


San Saba

Hostelli-ajan jälkeen siirryin tosiaan ensimmäiseen Air Bnb:seen. Nautin olostani ensimmäisessä Air Bnbssä, sillä se sijaitsi rauhallisella ja viihtyisällä alueella, lähellä Stazione Ostiensea ja Piramide- metropysäkkiä. San Saba -alue on saanut nimensä kirkostaan, joka on kuuluisa maalauksistaan (mikähän kirkko ei olisi kuuluisa Roomassa, mietinpä vaan). Päästääkseni Air Bnb- asuntooni, minun piti aina kivuta portaita ihan reippaalla otteella, koska San Saba alue sijaitsee yhden Rooman kuuluisan seitsemän kukkulan päällä. Ai että nautin olostani täällä! San Saba oli rauhallinen alue, minulla oli ihana kattoterassi huoneeni yhteydessä, jossa yleensä nautiskelin iltapäivällä aurinkoa samalla läksyjä tehden ja aamuisin join aamukahvini ja söin aamupalani auringossa. Eräänä iltana olin aivan haltioissani, kun vihreät papukaijat valtasivat viereisen puun. Tai iltaisin kun kapusin ylös kattoterassille ja sitä kautta huoneeseeni, kun sirkat sirittivät. Näihin kauniisiin hetkiin on ihana palata näin marraskuun harmaina aikoina.  San Saba on ns. "ei-turisti- alue", eli ravintoloista lähialueella saa hyvää italialaista ruokaa ja halpaa levypizzaa (pinsa), joka onkin Rooman erikoisuus.


Centro Storico eli "keskusta"

Mistähän aloittaisin. Rooman Centro Storico muodostuu tai pitää sisällään monia eri asuinalueita, kuten Celion, Montin ja Ponten alueet. Centro Storicoksi voikin ajatella sitä aluetta joka lähtee Spagnalta/Montin reunoilta ja joka päättyy Piazza Navonan jälkeen.  Roomassa kannattaa kävellä mahdollisimman paljon, sillä muuten missaat paljon. Jokainen tietenkin tavallaan. Centro Storicon alueelta löydät Fontana di Trevin, suurimman ostoskadun eli Via del Corson, Piazza Venezian.. lähes tulkoon kaikki merkittävät nähtävyydet, joiden takia Roomaan tullaan. Parhain ohje siis Roomaan on varautua hyvillä kengillä ja tyhjällä vesipullolla! Rooma on siitä ihana kaupunki, että lähes tulkoon jokaiselta piazzalta voit löytää pienen fontanan (pieni vesisuihku) , josta ottaa puhdasta vuorivettä.  Rooman Centro Storicosta löydät niin paljon tietoa muistakin blogeista ja kirjoista, joten en ala siitä enempää höpöttelemäänkään. Pieni vinkki vaan siihen että Piazza Navonan takana oleva katu ja sen lähistö on täynnä hyviä ruokapaikkoja, joita myös paikalliset suosii. Myös valtavan hyvää spriziä (ja isot lasit) saat näiltä nurkilta

                                                                                   Testaccio

On vanha työlläisten kortteli. Testacciota voitaiisin verrata Helsingin Kallioon. Molemmat ovat vanhoja työläiskortteleja, joiden suosio asuin- ja juhla-alueena on nostanut päätään. Testaccio on siis alueeltaan Helsingin Kallio, jota ns. hipsterit suosivat. Testacciossa sijaitsee paljon Rooman clubeja, koska ne ovat vähän kauempana asuinalueista. Testaccio oli päiväsaikaan joltain osin, erityisesti klubien lähettyviltä, varsin karua aluetta kävellä, joten yksin turistin ei kannata lähteä kyseiselle alueelle ilta-aikaan (luulisin). Klubeja siellä näytti olevan ns. gayvillagesta latinoclubeihin. Testacciosta löytyy paljon uutta katutaidetta.

Testaccio on myös kuuluisa ns. foodmarketistaan. Suosittelen käymään Mercatino di Testacciolla, sillä hinnat ovat halvempia kuin esimerkiksi Trasteveeressä ja lisäksi Testaccion markkinat ovat paljon autenttisemmat kuin esimerkiksi Campo di Fiorin. Campo di Fiori on nykyään pääosin turisteille tarkoitetut markkinat, jonka takia tuotteet ja hinnat ovat sen mukaisia.

Kävin myös jäätelöllä Testacciossa ja voin kertoa että edullisimman ja suurimman jäätelöannoksen ostin sieltä. 1,5 euroa. Otin kolme eri makua. Testaccio on myös oiva paikka siinä mielessä, että harvaan turistiin siellä törmää.. Itseasiassa ainoita turisteja, joihin törmäsin oli suomalainen pariskunta, joka luuli minua italialaiseksi. :D Kysyivät neuvoa metroon.. Itsehän heti tunnistin heidät suomalaiseksi, joten vastasin heille suomeksi, mistähän he toki olivat yllättyneitä.






Pigneto

Itseasiassa Pignetoa myös markkinoitiin Helsingin Kalliona ja eräänä autenttiisimpana Rooman asuinalueista. Mitä kävin muutaman italialaisen kanssa treffeillä Roomassa, myös he kertoivat että Pigneto on tällä hetkellä, erityisesti illasaikaan se paikka, jossa ns. coolit tyypit hengailevat. Itse en järin ihastunut Pignettoon, sillä ensinnäkin alue oli varsin sotkuinen ja törkyinen ja jotenkin niin "ei-roomalaista". Pigneton keskusta oli varsin pieni ja vaikka en itse koe olevani rasisti, pääosin alueella kaikki olivat ihonväritykseltään mustia, mikä jostain syystä aiheutti jonkinlaisia epävarmoja tuntemuksia.. Erityisesti kun huomasin, että minua siellä seurattiin. Lähdinkin varsin pikaisesti kyseiseltä alueelta pois. Pääsääntöisesti kävin katsomassa kehutuimmat katutaideet ja mercatinoaluueen, ja sitten menin kipinkapin takaisin metroon.







Ponte (eli vapaasti käännettynä Silta) 

Ponten alueella minun tuli erityisesti oltua niinä päivinä, kun kävin Scuola di Leonardo da Vincississä opiskelemassa Italian kieltä. Ponten alueeksi voi ajatella sitä Rooman keskustan aluetta,  joka alkaa Castello San'Angelolta vievältä suurelta sillalta kohti Rooman keskustaa (eli toiselta puolelta Tiber-jokea, kuin Vatikaani) ja joka päättyy Piazza Navonan taakse.  Ponte on ollut aikojaan rikkaiden roomalaisten alue, mikä näkyy rakennusten ulkonäössä ja asuinalue on hyvin idyllinen edelleen. Ponten alueelta löydät paljon pieniä vintage-liikkeitä, hyviä ja edullisia ruokapaikkoja ja söpöjä erikoisliikkeitä.

Kouluni sijaitsi Ponten Piazza d'Orologiolla (kellon piazza). Kyseinen piazza oli hyvin pieni, mutta kaunis. Kyseisen piazzan lähettyviltä, juuri löytyi näitä pieniä kauppoja ja edullisia ruokapaikkoja, joten suosittelen katsastamaan paikan, jos olette sielläpäin pyörimässä.


Trastevere

Trastevere on yksi Rooman tunnetuimmista asuinalueista, erityisesti turistien näkökulmasta. Trastevere on edelleen varsin idyllinen Rooman asuinalue ja sitä kutsutaan kutsutaan "pieneksi kyläksi" Tiberin toisella puolen. Trastevere on edelleen se paikka iltaisin, johon nuoret kokoontuvat, vaikkakin turistien takia, kyseinen alue ei ole enään niin suosittu paikallisten silmin.
Kuvan pinsa taisi maksaa sen 3-5 euroa. 

Itse olin käynyt viimeksi Trasteveressä noin 6 vuotta sitten ja täytyy myöntää, että vaikka Trastevere on edelleen herttainen alue, turismi on nostanut päätään siellä kovasti. Kaikenlaisia turistikrääsiä myydään joka nurkassa, menut ovat englanniksi, ravintoloita, joissa on kuvat menuissa.. Kun ensimmäistä kertaa kävin Trasteveressä Kaisan,  Heidin,  Katjan ja Marjan kanssa vuonna 2012,  päädyttiin sattumalta lounasaikaan yhteen ravintolaan. Suurinosa meistä päätyi ottamaan pasta carbonaaran kyseisessä ravintolassa ja edelleen voin todeta, että en ole koskaan eläissäni syönyt niin hyvää pasta carbonaraa. Tällöin kyllä, kyseisellä alueella oli myös muutamia turisteja meidän lisäksi, mutta ei mitenkään verrattavissa vaikka nyt tähän vuoteen. Toisaalta ajankohta oli myös eri, sillä vuonna 2012, olimme Roomassa maaliskuussa, joka ei ole samalla tavalla lomakuukausi kuin heinäkuu.

Vinkit Trastevereen: kuljeskele, fiilistele, kävele portaita katsomaan San Nicololle nähtävyyksiä. Ilta-aikaan käy nauttimassa drinkki Trasteveren suosituimmassa ja halvimmassa baarissa: Bar San Calistossa. Kyseinen baari on erityisesti paikallisten suosima ja kuten italiassa on tapana, baari on ns. seisomabaari, eli baarista käydään hakemassa juoma ja mennään se nauttimaan baarin ulkopuolelle.

 Pinsassa punakaalta, saksanpähkinää ja gorgonzoolaa. 
Ruokapaikka: CONVIVIUM.  Ehdottomasti käykää syömässä Pinsa-pizzaa täällä! Tää paikka, joka löydettiin yhdessä kaverini kanssa oli kyllä ehdoton helmi! Todella halpaa pinsaa, suuret annokset ja halpaa olutta! Käytiin kyseisessä paikassa kahdesti, kun oli niin hyvää. Vatsaoireisillekkin ystävällinen paikka. Yritin käydä nimittäin pinsaa syömässä suosituissa Pinsa e Buoi- ravintolassa sekä La pratolinassa, mutta jonot olivat mielettömät! Varmasti kyseisissä ravintoloissa olisi ollut hyvää pinsaa, mutta ei kyllä näistä pinsoista ollu valittamista. Kuvan pinsa taisi maksaa 3-5 euroa.


Monti 


Monti on tällä hetkellä yksi suosituimmista asuinalueista asua. Se on lähellä keskustaa ja se on suhteellisen rauhallinen asuinalue. Lisäksi myös ns. yöelämä on alkanut siirtyä Trasteverestä Montin alueelle paikallisten toimesta. Esimerkiksi Piazza del Madonnan ympärille nykyään nuoret/nuoret aikuiset kokoontuvat juomaan ja hengailemaan, kun aikanaan se oli Trasteveren Piazza San Marian portaat.


Montissa on myös paljon pieniä putiikkeja ja itseasiassa Fontana di Trevi lasketaan kuuluvan Montin asuinalueeseen. Monti on siis todella lähellä keskustaa. Myös Via Nazionale, eli yksi suurimmista ostoskaduista kuuluu Montin asuinalueeseen. Montissa on myös paljon hyviä ravintoloita ja kuuluisia kauniita kirkkoja. Lisäksi Montissa on ns. Montin salaiset portaat, jotka eivät kuitenkaan niin erityiset ole, mutta niiden kautta pääsee vähän oikaisemaan, jos haluaa Montista siirtyä Colosseolle.

Montissa kävin shoppailemassa sekä nauttimassa pasta carbonaaraa.

















Termini 


Reissunihan alkoi Terminiltä, sillä kaikki jotka saapuvat Roomaan junalla, saapuvat tai jatkavat matkaansa Terminin kautta. Terminillä on nykyään hyvä "food-marketti", jos haluaa odotellessa junaa maistella erilaisia herkkuja eri puolelta italiaa. Terminillä on myös jonkin verran kauppoja. Termini, kuten muissakin Italian kaupungeissa rautateiden lähestöt, ovat vaarallisia alueita liikkua itsekseen, erityisesti yöaikaan. Tämä johtuu siitä että kaikki huumekauppaaminen keskittyy pääosin rautatieasemien lähettyvyyteen. Padovassakin kaikki tiesivät että jos halusi ostaa varastetun pyörän tai huumeita, tarvitsi mennä vain rautatieaseman lähettyvyyteen. Sama on Roomassa.

Kuitenkin monet hotellit ja erityisesti hostellit sijaitsevat Terminin alueella. Maalaisjärjellä varmasti pärjäät Termiinin alueella. Eli huolehdi laukustasi ja rahoistasi, näytä siltä että tiedät minne olet menossa ja liiku mieluiten jonkun seurassa. Päiväsaikaan et luultavasti törmää erityisesti ongelmiin, mutta ilta-aikaan paikallisetkin välttelevät aluetta.

Myös Terminin alueelta löytyy eri klubeja, jos partyjalkaa vipattaa. Ilmeisesti kyseiset klubit ovat suosiossa erityisesti talviaikaan. Padovassakin oli tapana, että klubit sijaitsivat rautatieaseman takana, koska Italiassa klubit ovat varsin myöhään auki ja ne aiheuttavat aikamoista meluhaittaa, joten tästä syystä klubit rakennetaan usein hieman kauemmas asuinalueista.






Rooman näköalapaikat



Vierailin ensimmäistä kertaa juuri Sebastianin kanssa Parco degli arancini, eli appelsiinien puistossa. Suosittelen EHDOTTOMASTI käymään Rooman vierailulla kyseisessä puistossa, sillä appelsiinipuiden alla on kiva vetää vähän henkeä ja, koska appelsiinipuistosta on aivan mielettömät maisemat yli Rooman.




Voit yhdistää appelsiinipuiston vierailuun Maltan suurlähetystön avaimen reiän tirkistelyyn, koska kyseiset kohteet ovat aivan vierekkäin Aventinus kukkulalla.  Kohde on siitä kuuluisa, että kun kurkistat Maltan suurlähetystyön omistaman, suljetun puiston avaimen reiästä, näät Pyhän Pietarin kirkon kupolin optisesti suurena. Tästä painamalla voit löytää esimerkkejä siitä, mitä näät kun kurkkaat avaimen reiästä.  Itsehän en ottanut kuvaa tilanteesta.

Roomahan on rakentunut seitsemän kukkulan päälle, joten Aventinus-kukkulan lisäksi Roomassa on useita näyttäviä näköalapaikkoja Rooman yli. Kävin Aventius- kukkulan lisäksi näköaloja ihalemassa San Nicololla, eli Trasteveren takana sekä Monte Verdellä.

Jos haluat käydä ihailemassa Roomaa korkealta, suhteellisen lähellä varsinaista keskusta-aluetta, suosittelen menemään Piazza Popololle eli yhdelle Rooman pääpiazzoista, joka päättää kuuluisan ostoskadun Via del Corson. En tarkkaa osaa sanoa, että mistä kohtaa Piazza Popololta lähtee portaat menemään ylös, sillä kyseiselle näköalapaikalle menin Villa Borghesen, eli Rooman suurimman puiston kautta. Kuitenkin olin lukenut kyseisestä näköalapaikasta ja sattumalta sinne päädyin.

Vastaavasti, kun olet jo San Nicololla ihastelemassa maisemia, mahdollisesti ilta-aikaan, suosittelen käymään kokeilemassa Via Niccolò Piccolominilla optista illuusiota, jonka kohteena on Pietarin kirkon kuuluisa kupoli.  Lähde kulkemaan Via Niccolò Piccolominia suoraan eteenpäin, pois päin Pietarin kirkon kupolista. Pidä, kuitenkin katse kokoajan Pietarin kirkon kupolia kohden. Huomaatkin, että poispäin mentäessä, kupolli "suurenee" silmissäsi. Mitä kauemmaksi menet, sen lähempänä se näyttää olevan. Paikalle kannattaa mennä esimerkiksi skootterin tai auton kyydissä, sillä illuusion kokemus vahvistuu, kun olet nopeasti liikkuvan moottorivälineen kyydissä.


 Rooman muut nähtävyydet 

En esittele teille Colosseumia, en Fonta di Treviä tai muita tunnettuja Rooman nähtävyyksiä, vaan niitä nähtävyyksiä, jotka ovat kyllä tunnettuja, mutta jostai syystä eivät samalla tavalla vedä turisteja kuin ns. "pääturisti-kohteet".

Villa Borgese

Villa Borgese on saanut nimensä Borgesen- suvulta, joka perusti puiston ja rakennuttivat sinne suuren huvilan. Huvilan sisätilat ovat myös näkemisen arvoiset kuulemma. Edelleen puistossa myös, tai huvilan pihalla, Rooman ylimistö ja rikkaat pitävät arvokkaita ja elegantteja juhlia, johon rahvaalla ei ole asiaa.  Esimerkiksi kuuluisaan italialaisen elokuvan alkukohtaus, La Grande Bellezza, joka on muistaakseni palkittu Cannesin elokuvafestivaaleilla, s on juuri kyseisestä puistosta.

Villa Borgese on yksi Rooman suurimmista puistoista. Villa Borgese alkaa Piazza Popololta, joten puistossa on helppo poiketa, kun tuntuu siltä että haluat hetken relata. Puisto on suosittu erityisesti iltasaikaan, jolloin paikalla on paljon rakastavaisia kävelemässä ( fare una passeggiata) tai lenkkeilijöitä treenamassa. Puisto on suurehko ja jos haluat nähdä jokaisen kolkan, suosittelen varamaan aikaa tai vuokraamaan pyörän.  Tandem-pyörän oli myös mahdollista vuokrata, jos olet romanttista lomaa viettämässä Roomassa ;)

Puistossa on suuri lampi, jossa voi New York Central parkin tapaa vuokrata  valkoisen soutuveneen ja soudella rakkaimpansa kanssa. Minusta oli myös ihanaa että suuren lammen viereen oli tehty pieni lampi, jossa asusteli runsaasti kilpikonnia. Deittini kertoi, että  osa kyseisistä kilpikonnista ovat olleet aikaisemmin lemmikkejä ja Roomassa on tapana, että jos ei pysty enään kilpikonnasta huolehtia, ne tuodaan kyseiseen lampeen asumaan.  Luonnollisesti kilpikonnat ovat sitten lammessa lisääntyneet entisestään.  Villa Borgesessa voi tulla myös vastaan ratsuja, sillä lähistöllä on myös hevostalli. Lisäksi Villa Borgesessa on kuuluisa puinen kello, joka toimii vain vedellä.



Via appia antica 

Maailman vanhin tie. Via appia antica sijaitsee Rooman kansallispuiston vieressä ja via appia anticalta löydät myös pääsyn Rooman katakombeihin. Täytyy myöntää että oma käyminen oli varsin pikainen kyseisellä tiellä, koska akkuni oli loppunu. Olin myös ilta-aikaan liikenteessä. Via Appia Antica ja katakombit ovat sellainen kohde, jossa haluan käydä uudestaan, kun ensimmäinen kerta oli vain pintaraapaisu.  Kuitenkin viereisessä kansallispuistossa kävin vaeltelemassa ja oli jotenkin hauskaa ja ihanaa päästä hieman luontoon.


Parco delle adequieties 

Tätä kohdetta suosittelen erityisesti! Oli jotenkin mahtavaa nähdä nuo akveduktit livenä, joista oli nähnyt kuvia historian kirjasta ala-asteella. Lisäksi oli ihanaa kuljeskella luonnossa, sillä Parco delle adquities yhdistää itseasiassa kaksi eri kansallispuistoa. Adequiteja voi käydä myös ihan vain ihailemassa ja palata takaisin metroon. Päästäkseksi Parco delle adequitiesiin, sinun tulee matkata jonkun aikaa metrolla keskustasta. Parhain pysäkki, josta jäädä pois on nimeltään Lucio sestio (punainen linja, Anagninan suuntaan).  Kyseiseltä metropysäkiltä kävelet noin 10 minuutissa akvedukteille. Jos joku teistä ei tiedä, niin roomalaiset rakensivat akvedukti-järjestelmän tuodakseen puhdasta vettä vuorilta kaupunkiin ja heidän rakastamiinsa kylpylöihinsä.

Pahoittelen muuten kuvien asettelua! Blogger on selkeästi huono softa kuvien laittamiseen blogi-teksteihin.. Olen huomannut sen monta kertaa tämän tekstin kirjoittamisen aikana.. Huomasin myös tätä blogia kirjoittaessa, että miten ihana reissu minulla olikiin kesällä ja voi että, olisipa ihana päästä taas Roomaan ja aurinkoon! Ehkä ensi kesänä sitten taas. :)


Kunhan taas kerkeän töiden oheelta, teen tosiaan blogitekstin Amalfin rannikosta sekä erillisen postauksen Torinon reissulta.
 <3

Alla prossima!

Ps. Huomasin että puhelimella katottuna, kuvat asettuivat ihan kivasti.


-Karoliina
















Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Torinon reissu

Sei la mia città

Kuulumisia Italian maalta: Napoli ja Pompeii